Ulven har fått stadig mer pepper. Noe av dette er så altfor ufortjent. Og rundt forbi ropes det stadig mer «Ulv, ulv!» selv om den kanskje ikke er i nærheten i det hele tatt. Eller er skyldig i det den anklages for.

Gjentatte rop om «ulv» kan være ganske så kontraproduktivt.

De aller fleste har lyst å gjøre gode gjerninger. Og blir de gjort oppmerksom på fare så forsøker de ofte å varsle andre. Ihvertfall sine nærmeste. I dag er det dessuten så mye lettere å nå mange flere ved hjelp av enkle metoder. Dette vet selvsagt de ondsinnede der ute på nett. Derfor starter de med ujevne mellomrom kampanjer der de vet at de kan lokke til seg oppmerksomhet og aktivitet. Som ved å varsle om fare sammen med en oppfording om at man må varsle alle andre man kjenner om denne faren. Kjedebrev, pyramidespill og annet gammeldags tidsfordriv blir som småtterier sammelignet med virale prosesser der det ropes «Ulv, ulv!».

Men når det ikke er noen slik ulv der ute så blir disse ropene bare forstyrrende. Ødeleggende. Fordi de får den enkelte bruker til å senke guarden litt for hver gang. Neste gang det ropes er man mindre villig til å la seg bruke. Til slutt vil enkelte neglisjere slike rop. Og det er først da det blir virkelig farlig. Fordi da kan de ondsinnede prosjektene lykkes enda bedre. Jo flere falske varsler vi mennesker utsettes for, jo lettere er vi å lure ved de virkelig farlige situasjonene. Dette er enkel psykologi.

Før du roper «Ulv, ulv!» neste gang så kan du gjøre en enkel test. Søkemotortest.

Søkemotorer har kommet for å bli. Og de kan også brukes til å avsløre om et varsel om fare er juks og fanteri eller ikke. Et enkelt søk på nøkkelord i varselet gir raskt svar. Som f.eks. et søk på «Jayden K. Smith» som er navngitt i et varsel som har tung sirkulasjon på Facebook. (alternativt søk)

Et eller annet sted i verden sitter en person eller en gruppe personer og humrer over de millioner av Facebookbrukere de har lurt. Og kanskje spekulerer de på neste trekk. Men pust med magen og la disse varslene havne der de hører hjemme: i søppelboksen. Lytt heller til vakker musikk som f.eks. Lucio Dallas «Attenti al lupo» (pass deg for ulven) i videoen over. Eller noe annet.

Føler du deg lettlurt? Ta en titt på museumsutstillingen med juks. Bildesamlingen der er jo riktig kostelig..