Om nettstedet

av thore

katt-paa-tur-1600x1000

Øyeblikksbilder
og grublerier.

OM NETTSTEDET

Desember 1982 fullførte jeg hovedfag i datafag (nå: informatikk) ved Universitetet i Tromsø. Underveis i studiet hadde jeg bl.a. sommerjobbet som operatør ved Kommunedata Nord-Norge A/L. Dette ga meg et nyttig innblikk i drift av det som da var større datasystemer, nemlig IBMs VM. Deretter var det sommerjobb og deltidsjobb som programmerer for Mycron AS i utvikling av det som ble regnearksdelen (INFOARIT) i deres kontorstøtteprogramvarepakke INFO-2000.

Etter endt studium ble det først et par år som prosjektmedarbeider i Uninett-prosjektene Unitekst og MULTE. Man kan vel si at det siste av disse prosjektene havarerte da noen sendte tre trøndere over til Canada for å hente en taperull med kode basert på CCITTs standarder for elektronisk post. All egenutvikling i Norge stanset opp. Og noen år senere skulle CCITTs standarder tape mot teknologien som kom ut fra virksomheten rundt Arpanet.

Den største inspirasjonskilden for hovedgaven var nok å finne dels i bibelen «Network Nation» av Hiltz og Turoff samt i en artikkel av Vannevar Bush fra 1945: «As we may think». Begge disse kildene er godt lesverdige også i dag.

I Uninett-prosjektene tok vi jo i bruk det som den gang var moderne kommunikasjonsløsninger. Dvs. at vi vandret rundt i huler på en maskin ved Universitetet i Oslo (i dungeon-type spill) og vi hadde elektronisk post og diskusjonsfora på en maskin i Stockholm. Og ved siden av dette kunne man jo da godt kombinere deltakelse i Cost-11-bis-prosjekter ute i Europa. Deltagelse i slike internasjonale prosjekter kan være fine inspirasjonskilder. Et morsomt minne er «You have 134 Unread Mail! Do You Want To Read Them Now?» av Jacob Palme. Morsomt fordi en skal merke seg at dette er skrevet på et tidspunkt da de aller færreste visste noe som helst om elektronisk post. Ja, selv høyt utdannede innen teknologi avskrev elektronisk post og datamaskinbasert kommunikasjon som det reneste vrøvl. For noen lå nemlig fremtiden i det å pusse skriftsett for Postscript.

Kom det noe ut av disse europeiske prosjektene? Jo, i det minste en rekke artikler og presentajoner rundt forbi. Bl.a. fikk vi fra AMIGO-prosjektet antatt «The AMIGO Project: advanced group communication model for computer-based communications environment» i en konferanse i regi av ACM.

Etter Uninett-prosjektene har årene blitt tilbragt som amanuensis/førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø (herfra finnes det også et sidesteg i bokform: «Scai ’88: Scandinavian Conference on Artificial Intelligence – 88 (Frontiers in Artificial Intelligence and Applications)»), forsker/seniorforsker ved Teledirektoratets Forskningsavdeling/Telenor FoU og samtidig en 20%-stilling som Høgskoledosent ved Høgskolen i Bodø, konsulent i Telenor Media, Scandinavia Online og Neo Interaktiv. Fra 1999 har jeg hatt min egen virksomhet Mediaverkstedet. Og de siste årene har jeg samtidig arbeidet for Triologic AS.

Eldre blogger enn dette fra min side er sendt ut på de evige internett-jaktmarkene. Den gamle bloggen er gjort om til statiske sider for å forenkle oppdatering og sikkerhet.

Det kommer nok ingen biografi fra min side. Derfor vil jeg la noen av anekdotene (som enkelte har måttet høre mer enn én gang) dukke opp under menyvalget Historier fra et (ut)levd liv.

LEONARDO OG KATTEN

Katter er på mange måter elegante og smarte. Og litt til bry. Selv eier jeg ikke katt, men jeg var kanskje den som lekte mest med vår katt inntil jeg var 8 år gammel. Katten på bildet er en som hadde funnet seg et varmt og mykt leie en sommervarm dag i Orvieto i Toscana. Og jeg var ikke den eneste som fant det morsomt å forevige katten. De som har vært i Orvieto vil kanskje si at dette bildet kan slett ikke være derfra. Og selvsagt har de delvis rett. For det er kun katten og sykkelen som er avbildet i Orvieto. Resten av bildet er hentet fra et sted langs SP18 mellom Chianciano Terme og Montalcino sør i Toscana. På mange måter beskriver dette bildet drømmen om et sted i Toscana med utsikt over åsene som ruller avgårde og med en lekkert beplantet innkjørsel.

Jokke og Valentinerne hadde en sak med tittel «Alt kan repeteres». Min forvrengning av denne påstanden er (at) «Alt kan manipuleres». Vi ser det i det daglige i politikken. I manipulerte verdensbilder. Og manipulerte bilder og reportasjer. Så at mitt bilde her er litt manipulert føyer seg bare inn i rekken av de daglige forvrengninger av virkeligheten.

Navnet Leonardo kommer inn i bildet som navnet på sykkelmodellen, en modell Aprilia produserte. Som smått italofil er det likevel Leonardo da Vinci dette minner meg mest om. På grunn av Leonardo har jeg selvfølgelig vært i Vinci. Men det er en annen historie.

Bildemanipuleringer kan være så mangt. Noen slike manipuleringer jo kun for å skape et annet utsnitt enn det som kameraet gir i utgangspunktet. Som å sette sammen enkle bilder til en annen bredde enn hva kameraet gir. Og deretter forsøk å rette opp de fortegningene som kan komme fra en slik øvelse. Her illustrert med en av Norges mest trafikkerte jernbanestasjoner i forgrunnen.

stasjonen_0910_cm

Annonseblokkering funnet

Vennligst støtt oss ved å slå av AdBlocker-tillegg i nettleseren din for vårt nettsted.