Det finnes nesten ikke grenser for dumskap i ødsling av kroner på tåpelig og lovstridig markedsføring. Og presumptivt seriøse virksomheter i Norge ramler stadig ned i den grøfta i troen på at de gjør noe smart. De lytter til en selger eller de forleser seg på en tjenestebeskrivelse et sted på nett og tenker at dette må være smart. Smart? Nei! Utrolig tåpelig.

Sector Alarm er en slik virksomhet. Er de ikke naive så bryter de altså Markedsføringsloven med forsett. Med ca én ukes mellomrom har de nå i over en måned spydd ut tilbud via e-post. Problemet er bare følgende:

  • De sender til virksomheter de ikke fra før har et kundeforhold til.
  • De sender til falske, altså ikke-eksisterende, generiske adresser.
  • De sender til fysiske personer.

På mange måter så er denne masseutsendelsen til ikke-eksisterende adresser noe av det mest eklatante. Her har man altså skaffet seg en oversikt over registrerte domener og så har man satt igang et arbeid med å lage adresser som kanskje kunne eksistert. Som f.eks. mail@<domenenavn>. Enda dummere er deres <virksomhetstype>@<domenenavn>, f.eks. tannlege@<domenenavn>. For hvert enkelt domenenavn de pumper e-post til finner jeg fort et titalls adresser de har prøvd seg med. Kanskje lever de fortsatt i den forestillingsverdenen at man fortsatt benytter seg av en eller flere adresser som «catch-all» for e-post til et domene.

Jeg har tatt det opp med dem og mottatt et svar som er så typisk for denne typen kjøpere: «I våre avtaler med de som distribuerer e-post marketing skal slikt ikke skje. Jeg vi umiddelbart ta kontakt med rette leverandør og få deres redegjørelse.» Dette svarte man meg den 27. juni. Siste mailutsendelse der jeg ser falske adresser i logg er fra 11. juli. Og siden de sender denne søpla hver tirsdag så kommer det nok nye mengder i morgen.

Jeg skjønner at Sector Alarm er grepet av panikk. De skjønner ikke hva de skal gjøre for å markedsføre sine tjenester. Men å te seg på denne måten er bare tåpelig. Direkte tåpelig.

Hva gjør jeg med slike tåpeligheter utover å gi avsender en sjanse til å rydde opp? Jeg sørger selvfølgelig for at den type virksomhet blokkeres.

Hvem er så disse løgnaktige svenskene? Avsender av søppelposten er admlo.se. Dette er et domenenavn registrert av Adamello AB. De reklamerer med at de har over 350.000 aktive foretakskontakter i sin database. Hva hjelper det vel dersom 80-90% av disse er falske? Jo, de lurer sin kunder til å betale for en tjeneste som ikke kan leveres. Sector Alarm tror sikkert at de får sendt reklame til 350.000+ genuine adresser. Men ender opp med bare å nå noe få tusen. Lykke til.

Oppdatering 19. juli 2017

Dette mottok jeg fra Sector Alarm i går: «Slik du skriver skal det definitivt ikke være. Vi selger sikkerhet og er opptatt av hvordan vi fremstår. Vi har derfor fokus på denne saken og gjør det vi kan for å undersøke alle aspekter. Vi avventer nå tilbakemelding fra leverandøren.»

I dag, 19. juli, har det igjen blitt sendt ut lassevis med e-post. Også denne gang er det haugevis av e-post til ikke-eksisterende adresser. Og flere slike for hvert domene. Godt at mine små hjelpere som sitter i brannmurene luker dette ut.