Kommunikasjon har gjort verden mindre enn hva den var før. Internett er en av metodene. Tid og avstand kortes ned.

Da jeg testet mine første nettsteder tilbake i 1993/1994 fikk jeg raskt besøk på et av disse nettstedene fra brukere verden rundt. På den måten ble verden plutselig mindre. Også andre virksomheter fant ut at verden plutselig ble mindre. F.eks. så opplevde man på Svanhovd at nettstedet deres plutselig ble uhyre populært omkring 1995. Da de studerte dette nærmere fant de at mye av trafikken skyldtes søk på «siberian tit», altså fuglen vist i videoen over. En får vel tro at ikke alle de som søkte på dette var så veldig interessert i fugler.

Teknologi har gjort avstanden mellom folk kortere – i tid og rom.

De seneste årene har verden blitt mindre på en helt annen måte. Veksten i brukere av internett øker fortsatt på verdensbasis. Samtidig øker innholdet i brannmurer som stenger brukere ute fra ulike tjenester. Årsaken er enkel: hacking, innbruddsforsøk, spam og andre ufyselige greier fører til at man ser mer og mer behov for beskyttelse mot slikt. Slik beskyttelse legges gjerne på i flere ulike nivå. Både hos de som tilbyr tilgang til nett for den enkelte bruker og hos den enkelte bruker. Og det legges også flere nivåer beskyttelse på nettsteder slik at man minsker faren for at de utsettes for morsomheter.

Hensikten bak de kriminelle aktivitetene er ganske så ymse. Noen ganger er det rent økonomiske hensikter som ligger bak. Andre ganger er det politiske motiver bak angrep. Selv denne lille bloggen her har betraktelig mer innbruddsforsøk enn et gjennomsnitts nettsted for en norsk virksomhet. Årsaken er enkel: hackerne liker ikke at man diskuterer eller avslører den minste lille flis av deres hensikter og metoder. En ting er sikkert i denne bransjen: jo flere og sterkere angrep, jo høyere blir sikkerhetsnivået. Og en av de drastiske metodene er å stenge tilgang til nettsted fullstendig ute for en eller en gruppe brukere, identifisert gjenneom dennes/disses IP-adresse(r). Man starter gjerne med blokkering på laveste nivå, dvs. den IP-adressen man først finner hos en hacker-kilde. Når man da ser at de beslektede IP-adressene, dvs. øvrige IP-adresser på samme server/serverrack står bak samme type angrep så stenger man ut hele blokker av adresser. I slike blokker kan det fort ligge godt over tusen adresser som stenges ute.

Men det stanser ikke der. Noen ganger ser man det tjenlig å stenge ute alt av IP-adresser i et geografisk område. På den måten kan man stenge ute alle kjente adresser fra et helt land. Eller flere. Derfor er det slik at dersom du forsøker å nå denne bloggen fra IP-adresser tilknyttet kjente hackermiljø så får du ikke se et eneste innlegg her. Alt nettleservinduet ditt vil inneholde er et enkelt, lite ord: «Denied».

Teknologi har gjort avstanden mellom folk større – i tid og rom. Noen vil på midlertidig eller permanent basis aldri kunne få ta del i alt der ute på nettet.

Av og til tar media opp problemstillinger rundt dette at enkelte nasjoner fører ganske strikt kontroll med hvilken trafikk deres innbyggere har til/fra utenlandske kilder. Denne type sensur er godt kjent. At samme metodikk kan rettes andre veien er ikke like godt kjent. Sibirske pupper eller ikke. Jeg tror ikke innholdet i denne bloggen er så veldig nyttig for brukere i Sibir. Men så lenge de oppfører seg pent får de gjerne ta en titt.