Nåla i høystakken og andre kartdata

av thore
0 kommentar

Enkelte ting er blitt mye lettere de siste årene. Teknologi kan brukes til så mye rart. For en tid tilbake lette jeg etter nåla i høystakken. Og det slo meg at kanskje Google Maps kunne hjelpe meg med det! Selvfølgelig. Google Maps ga meg tre alternativer: ABC Nyheter, De nasjonale forskningsetiske komiteene og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Siden resultatet av dette søket var så vellykket fant jeg ut at jeg måtte prøve å se om Google Maps visste hvor ting jeg har mistet befant seg. Og det var slett ikke lite jeg fant igjen på den måten. Men noen må ha dratt tingene videre fra der jeg mistet de. For her var saker bl.a. hos et begravelsesbyrå jeg aldri har vært hos. Og langt merkeligere steder!

Jeg sjekket også om jeg kunne få vite hvor bilnøklene mine var siden jeg ikke hadde de i lomma akkurat da. Jeg trodde jo de hang på sin vante plass. Men Google visste bedre enn som så. Og telefonen min befant seg visstnok hos Teknisk Ukeblad.

Med all denne suksessen i å finne ut hver ting var tenkte jeg at dette måtte jo kunne anvendes til samfunnets beste. Dette måtte jeg bare teste. Og jeg fant snart ut at på mitt søketidspunkt så var en tyveribande å finne hos Papaya Design og Marketing og en bande hos Norske Maritimt Forlag AS. Dessuten befant det seg flere ranere i Oslo-området, bl.a. hos VG. Og det befant seg noen kjeltringer hos Bokkilden. I tillegg var det noen lurendreiere hos Harstad Tidende AS. Akkurat det siste var ikke så overraskende for meg. Det var også lett å se hvor det befant seg noen bråkmakere. Men innbruddstyvene var bare hos Dagbladet.

Mer overraskende var det at jeg fant en skattesvindler hos NRK Sørlandet.

Jeg tok en pause fra de mer alvorlige greiene og søkte etter oppholdsvær, verdens beste pizza og litt god, italiensk vin. Og så kan dere jo bare selv se hvor dere kan finne nattero, myggstikk, bedre betalt jobb osv. Alt fant jeg svar på i Google-kartene.

Når det bærer galt avsted

Kart kan brukes på så mange slags vis. Og misbrukes. Eller misforstås. Så når enkelte fikk for seg at Google hadde endret sitt syn på Palestina, og endret visning av dette i Google Maps så eksploderte det med kommentarer i sosiale medier. Men kartet var ikke endret. Det kunne vært en interessant historie. Det mest interessante men den virale eksplosjonen i dette tilfellertt er jo at ting kan spinne helt ut av kontroll når de som starter ryktet ikke foretar en grundig nok sjekk i forkant.

En mer interessant historie sett fra en nerds ståsted er historien om ekteparet som stadig utsettes for svært merkelige henvendelser bare fordi de bor svært nært midtpunktet i USA. I omkring ti år ble de sett på som kriminelle – og behandlet deretter. Gang på gang inntil sist vår når en annen nerd hjalp dem med å finne ut årsaken til dette.

Om bruk av kart på nett – og prising

En gang i oldtiden, nærmere bestemt i forrige årtusen, skulle jeg ha et kart til en kundes nettsted. Google hadde enda ikke begynt i kartbransjen. Og det var ikke så mange aktuelle selgere. Man kunne jo selvfølgelig bare tatt seg til rette. Men jeg liker best at ting er i henhold til lover og regler. Også med tanke på opphavsrett. Så jeg kontaktet Statens Kartverk som hadde begynt å selge det de kalte for digitale kart til bruk på nettsteder o.l. Produktet var svært dårlige GIFer. Overpriset, dvs. flere tusen kroner for et enkelt lite kart. Og da kartet ble levert var det feilstavelser i stedsnavn! Så mye for en såkalt tjeneste fra en offentlig finansiert aktør. Det sier seg selv at her hadde Google lett match da de kom på banen med sine løsninger.

Hvor lenge var Adam i Paris? Fremtidige begrensinger i bruk av kart fra Google

Den 22. juni i år endret Google spillreglene litt mht. bruk av deres kart. Fra denne datoen ble det ikke lenger mulig å lage nye tjenester med bruk av kart uten at tjenestene ble registrert inn mot Google. Det ble også begrensninger i hvor mange oppslag som kan gjøres fra en enkelttjeneste uten at det betales for bruk av kart. Det er fortsatt gratis å bruke kart for de aller fleste aktørene, dvs. nettsteder der man bruker et enkelt kart eller to for å vise hvor man holder til. Men jo mer populært nettstedet ditt er, jo nærmere kommer du betalingsgrensene. Fortsatt er det billigere og bedre enn mange andre løsninger. Men hvem vet hva morgendagen bringer. Google står fritt til å endre spillereglene etter hvert som populariteten og driftskostnadene øker. Skulle bare mangle.

You may also like

Annonseblokkering funnet

Vennligst støtt oss ved å slå av AdBlocker-tillegg i nettleseren din for vårt nettsted.