For en “åpnere” hverdag

av thore
0 kommentarer

I et oppslag i en av kandidatene til prisen Norges dårligste avis får OpenOffice fortjent skryt. Og det er jo bra at journalisten har fått med seg at det man gjør på Asker Videregående Skole betyr en kraftig innsparing i regnskapet (les: færre lisenskroner til Redwood-selskapet). Men hadde dette vært i en avis som hadde hatt evne og/eller vilje til å fortelle leserne noe om “hvorfor” dette er et bra prosjekt utover innsparing av midler så hadde man gitt fakta-spalte om, eller henvisning til, hva som ligger i begrepet. Og man hadde kanskje stilt spørsmål ved slike ting som: (1) hvorfor ga elevene uttrykk for “skepsis” til gratis?, (2) hvilke andre gevinster er det ved et slikt prosjekt?; (3) hvis dette kan gjøres i så stor skala i skolen, er det da aktuelt i andre sammenhenger?; (4) har skolen tatt skrittet lengre enn artikkelen forteller, f.eks. er Linux valgt som operativsystem?…..

(1) For ungdom som er oppflasket med Windows og PC som det vestlige svaret på den hellige ku kan det faktisk være vanskelig å forstå at programvareutviklere ikke bare er opptatt av kroner. For noen er dette del av en livsstil, og det er viktig for ens eget selvbilde at man kan demonstrere for seg selv at man kan noe. At man samtidig kan vise dette til andre, og dele det med dem forsterker det hele. På SourceForge finnes det i dag nærmere 70.000 prosjekter der man deler godene. Og det er over 700.000 brukere som deltar i denne “bevegelsen”. I tillegg kommer alle de som bare benytter SourceForge som kilde til god kode og som ikke er registrerte brukere. Og det finnes drøssevis med lignende tiltak. Se eks. GNU. Og det hele “reklameres” gjennom en drøss med ulike kataloger, oversikter, søkemaskiner osv. som har registrert prosjekter, programvare osv. Jeg må innrømme at jeg ofte må innom Hotscripts for å sjekke hva som er nytt. Og ingen skal tro at dette er dårligere produkter selv om de ikke er pakket i esker stemplet med firmalogo.

(2) En annen direkte nytte er at elevene får et annet innblikk i hvordan programvare skapes og distribueres. De får et læringsmiljø der det kanskje lettere kan dukke opp spørsmål om hvordan vi i fremtiden skal organisere oss for å utvikle stadig nye produkter.

(3) Hvorfor er det ikke flere som våger spranget? Hvorfor henger de fast i teknologien slik den spres av Elkjøp og de andre mastodontene? Mediaverkstedets tjenere benytter Linux. Mediaverkstedets web-server programvare er Apache. Vi tilbyr våre kunder MySQL databaser. Vi anbefaler våre kunder å benytte PHP. Linjen i dette er åpen kildekode. Uten at kundene taper noe på dette: nedetid er ikke større enn ved andre systemer (heller tvert om), responstid er ikke større enn ved andre konfigurasjoner (heller tvert om), kostnadene er lavere enn ved andre konfigurasjoner (noe som kundene nyter godt av).

(4) Vel, det er vel å be om for mye. Hvordan kunne journalisten tenkes å spørre om dette/noe….?

For mange år siden jobbet jeg i noe som i Telenor FoU het Telemedisin-prosjektet. Det hendte jo av og til at pressen verdiget dette noen linjer, men ikke så alt for ofte. En gang hadde vi til og med besøk av byens (Tromsøs) største avis, Nordlys. Og journalisten ble fortalt om hvordan man med enkle midler kunne la helsevesenet i distriktene få bedre kontakt med spesialist-tjenestene, at et møte over avstand kan være mer enn prat på telefon. Journalisten valgte (selvfølgelig) å snu det hele på hodet. For henne var det en uting at vi jobbet med idéer som betydde at distriktene ble snytt for å få spesialister. For det måtte vel være bedre å utdanne nok spesialister slik at alle kommuner hadde sine egne?? Uheldigvis var det ingen som fortalte henne for et nek hun var. Og hun skriver fortsatt for samme avis. Selvfølgelig hadde hun rett (ironisk ment), for det er jo god økonomi i å ha en hjertekirurg på hvert nes, en veterinær i hver fjøs, Ingrid Espelid i hvert norske kjøkken….

I historien bak artikkelen i Budstikka ligger forklaringen til hvorfor det er viktig for Microsoft å kapre Grete Faremo slik at de (Microsoft) kommer inn i varmen. Det er direkte smart av Microsoft. Men at Faremo kunne synke så dypt hadde jeg egentlig ikke trodd.

Og man må jo være bra Microsoft-tro og naiv dersom man ikke tror at Microsoft spiller tøft, så tøft at de grenser mot rødt kort, når de ser brysomme “konkurrenter” der ute. Jeg håper at stadig flere velger Opera som nettleser. Og jeg skjønner at Håkon Wium Lie (en av de som ga oss CSS) blir irritert når Microsoft spiller ut noen skitne knep (rødt kort dommer!, utvisning!).

You may also like

Annonseblokkering funnet

Vennligst støtt oss ved å slå av AdBlocker-tillegg i nettleseren din for vårt nettsted.