Min første web-server og HTML var i 1993

av thore
0 kommentar

Fildeling er ikke noe nytt. En tidlig klient var Archie. Deretter Gopher – en tidlig fildelingstjeneste, en tjeneste der vi via ftp-protokollen delte masse morsomheter. Og det var her jeg fant min første http-server (MacHTTP). Den måtte jeg bare ha. Og straks etter nedlasting måtte den jo testes. Så to minutter etter at jeg hadde hentet sakene var min første web-server i drift. I 1993. Oversikten over antall web-servere i Norge kunne da presenteres luftig og enkelt på en A4-side (12 punkts, vanlig linjeavstand, dvs. mindre enn 80 servere var kjent).

Maskinen var i utgangspunktet en Macintosh II anskaffet til Telenor FoU i Tromsø høsten 1988. Underveis var den oppgradert slik at den i 1993 tilsvarte en Macintosh II fx.

De helt første forsøkene var bare for å finne ut mer om hva dette dreide seg om. Men ganske snart var den ene web-serveren blitt til 2: en på port-nr. 80 tilgjengelig for hele verden og en på port-nr. 8080 kun tilgjengelig internt. På den tiden en svært vanlig måte å forsøke å skjule tjenester på.

Sommeren 1993 ble boksen byttet ut med en splitterny Macintosh Quadra 840AV. Den gang et råskinn av en maskin 🙂 Og det var på denne maskinen de første mer seriøse forsøkene ble foretatt. Men ikke før Telenor FoU i Tromsø var i nye lokaler der man hadde slik luksus som 2 x 64 kbit forbindelse med omverdenen!

You may also like

Annonseblokkering funnet

Vennligst støtt oss ved å slå av AdBlocker-tillegg i nettleseren din for vårt nettsted.