Holdbarhetsdato

av thore
0 kommentarer

Rent tilfeldig snublet jeg over et interessant tilfelle “triks” med treg varedistribusjon som en mulig metode for økt omsetning av varer. Eller nesten helt tilfeldig.

Jeg skulle fornye min resept på Epipen. Men legen sa at dette burde jo ikke være nødvendig siden det var omlag et år siden sist, og dersom jeg ikke hadde anvendt den (den skal kun brukes som “livredder” ved anafylaktisk sjokk) så burde den fortsatt være innenfor holdbarhetsdato. Han mente holdbarhetsdato på disse pennene skulle være ca. 2 år. Men jeg hadde sjekket holdbarhetsdato på min penn, og visste at denne var nært forestående. Så jeg fikk ny resept.

Selvfølgelig måtte jeg sjekke om jeg hadde tatt feil. Men nei. Pennen jeg hentet ut juni 2006 hadde kun 11 måneder igjen til holdbarhetsdato da jeg hentet den på apoteket. I tillegg hadde jeg to penner jeg hadde kjøpt tidligere der holdbarhetsdatoen var passert for lenge siden. Så jeg tok disse med til apoteket for innlevering. (Jeg leverte altså tilbake varer for over 900 kr. uten å få ett øre i “pant”). Samtidig ba jeg dem sjekke holdbarhetsdato på pennene de hadde inne. Og tro det eller ei: igjen var situasjonen at det var 11 måneder igjen av holdbarhetsperioden. Og de sjekket dato for leveransen – som var mindre enn én måned tilbake i tid. I tillegg opplyste en av de ansatte at det slett ikke var problematisk. De solgte disse pennene så lenge det var mer enn tre måneder igjen av holdbarhetsperioden.

Interessant.

Så jeg tok en ringerunde til noen utvalgte apotek i nærområdet. Overalt var svaret det samme. De pennene de hadde inne hadde en holdbarhet på mellom 11 og 13 måneder fra dato.

Dermed kontaktet jeg en norsk distributør som etter å ha tenkt seg om noen dager svarte at pennene normalt skulle være ute i apotek med minimum 12 måneder igjen, og at målsetningen deres var at det skulle være minst 6 måneder igjen. De bekreftet at produktet forlot produsent med 20 måneders holdbarhet. Og at årsaken til at det tar slik tid (minst 8 måneder) er pakking og kontroll. (!)

Dersom distributører i andre bransjer skulle bruke like lang tid så ville neppe kundene godta dette. Tenk om teknologiprodukter skulle være i salg herpå berget 8 – 17 måneder etter at de forlater produsent? Ville ikke enda flere heller velge å handle over nett fra andre land? Det er dessverre restriksjoner på bestilling av reseptbelagte medisiner. Derved har ikke vi muligheten til å hente ferske varer. Og vi taper derfor penger.

Problemstillingen var så interessant at jeg kontaktet Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD). De sendte henvendelsen videre til Legemiddelverket. I diskusjon med saksbehandler hos HOD fremkom flere momenter:

  • med dagens regelverk har de sannsynligvis ikke mulighet til å forlange at distributører skal skjerpe seg
  • de antar at denne lange lagringstiden i distribusjon er økonomisk begrunnet
  • det er ingenting som tilsier at holdbarheten for disse produktene ikke er enda lenger enn det produsent oppgir (20 måneder etter produksjon). For alt man vet kan faktisk holdbarhet ved riktig lagring være opptil 10 år. Igjen mener man at holdbarhetsdato er satt delvis utfra økonomiske motiver

Saken var så interessant at jeg ga den videre til forbruker.no som selv sjekket ut historien fra A til Å og kom fram til mye av det samme som meg. Les hele saken hos forbruker.no

You may also like

Annonseblokkering funnet

Vennligst støtt oss ved å slå av AdBlocker-tillegg i nettleseren din for vårt nettsted.