Tenk deg at du starter dagen tidlig. Ja, så tidlig at hanen har enda ikke tenkt tanken på om den skal gale eller ikke. Men så viser det seg at det ikke har vært helt stille på de webserverne du steller med til daglig. Selv om det har vært (litt) natt. I slike situasjoner tenker jeg gjerne på et vakkert dikt av André Bjerke som slutter slik:

«Alltid er det på jorden et sted
soloppgang».

Ja, noen har vært oppe før deg. De har kanskje til og med ikke lagt seg etter at du la deg. Og de har brukt tiden til å forsøke seg på faenskap. Det aller meste av slikt faenskap finnes det i dag heldigvis gode, automatiske rutiner imot. Men støy er støy, hacking er hacking (og må ikke forveksles med hekking) og innbruddsforsøk er innbruddsforsøk.

Slike morgener bli aldri gode. Uansett. Aldri. Selv om man har all verdens rutiner som løser problemet før man våkner så er irritasjonen der. En eller flere tosker har igjen prøvd seg. En eller flere med for mye fritid, for mye tid som kan brukes til faenskap mens andre betaler for deres eksistens. I slike øyeblikk tar jeg frem mitt virtuelle balltre. Og så svinger jeg det rundt og knuser noen virtuelle kneskåler. Slik at hackerne blir litt mindre gangføre en tid.

Til slutt et lite tips til deg som har investert i et nettsted med en publiseringsløsning som er tilgjengelig i det åpne markedet: Du må aldri bruke standardinnstillinger på brukernavn for administrasjon av ditt nettsted. Aldri. For når de forsøker å komme inn døren til ditt nettsted så har hackerne satt opp løsninger som hamrer mot døren. De forsøker seg med innlogging. Og til innlogging trenger de brukernavn og passord. Hvis brukernavnet er et standardnavn som f.eks. «admin» så minsker du rommet de må utforske. Da er det kun én nøkkel de må jakte lenge på ved å prøve drøssevis av kombinasjoner. Bytt til noe annet så kan du sove (litt) roligere. Og snakk gjerne med noen som har vært ute en vinternatt før blant hackernes mange tåpeligheter. Da får du kanskje tips om andre metoder for å minske hamringen mot dørene dine. Og best av alt: du kan sove enda roligere.