Om fotball og fiskeboller. Og språk.

av thore
0 kommentar

Hva skal til for å kalles Norges beste? I Markedsføringsloven finner vi følgende:

§ 26. Villedende forretningsmetoder
I næringsvirksomhet er det forbudt å anvende uriktig eller av annen grunn villedende fremstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser. Med fremstilling menes i dette kapittel enhver form for meddelelse eller utsagn i tale, skrift eller på annen måte, således også betegnelser, bilder, demonstrasjoner, emballasjens form, størrelse eller utstyr og lignende.
Departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser om sammenlignende reklame.

Toppidrett er etterhvert så store penger at det må kunne kalles næringsvirksomhet. Riktignok en næringsvirksomhet som er mer kjent for underskudd og merkelige økonomiske disposjoner enn den er kjent for økonomisk suksess. Og det er en næringsvirksomhet der arbeidsgiverorganisasjonene, representert ved diverse forbund osv., ikke alltid er like åpne omkring hverken økonomiske eller administrative rutiner. Dem om det.

De ulike virksomhetene, dvs. klubber og utøvere, strever på hver sitt vis med å nå frem i mediebildet. Jo mer oppmerksomhet, omså negativ, jo mer penger i kassa. Inntil det sier stopp.

Så skjer det jo selvfølgelig fra tid til annen at slike virksomheter gis mer eller mindre rosende beskrivelser. Og at det henges adjektiver på referanser til virksomhetene. Slik som f.eks. «Norges beste». Men hvordan skal man måle hva som er Norges beste. Hvordan kan et idrettslag, en klubb eller en utøver være Norges beste? Jo, gjennom f.eks. mesterskap. For meg er slike mesterskap ferskvare. Dvs. at resultatet av slike mesterskap kan brukes som grunnlag for tittelen Norges beste bare frem til neste mesterskap. Andre henger gjerne på «gjennom tidene» enten eksplisitt eller uuttalt. Tar man for seg fotball og bruker «gjennom tidene» og titter nedover listen så kan man jo konkludere med at Skeid har et bedre lag enn Odd. Ihvertfall i øverste fotballavdeling i seriespill. Dessuten, slike oversikter er meningsløse så lenge de tar med historikk fra før tiden Norge ble samlet til ett fotballrike. Det var først i 1972 at man åpnet for at nordnorske lag kunne delta på øverste nivå i seriespill.

Men Norges beste kåres jo årlig gjennom NM, bedre kjent som cupen. Her ble Norge samlet til ett fotballrike i 1963. Tar man hensyn til det så ser man at mestvinnende Odd kun står igjen med en seier etter 1963. Mens to nordnorske lag har to seire hver seg.

Ingen lag kan påberope seg en tittel for evig. Hver gang en konkurranse starter på nytt skulle egentlig alle starte på like fot. Og være like gode konkurrenter. Men enkelte har hengt seg opp i at de for evig og alltid er Norges beste. Og media har hengt seg på. Det er ikke en dag uten at en eller annen journalist omtaler RBK som Norges beste. Målt etter hvilke kriterier?

  • Man har ikke Norges beste fiskeboller bare fordi man av og til har solgt fleste bokser. (les: billetter til stadion)
  • Man har ikke Norges beste fiskeboller bare fordi man har lykkes å selge noen til utenlandske kjeder. (les: Europaspill)
  • Man har ikke Norges beste fiskeboller bare fordi man har flest penger på bok.
  • Man har ikke Norges beste fiskeboller bare fordi de som skal bedømme dine produkter ikke våger å si deg imot. (les: dommerstanden)
  • Man har ikke Norges beste fiskeboller bare fordi man til enhver tid kjøper opp alle de beste arbeiderne fra andre produsenter.

Man har Norges beste fiskeboller om man i en åpen og redelig konkurranse ender opp med å bli bedømt til å ha de beste. Og ethvert konkurranseresultat er gyldig kun frem til neste konkurranse er avsluttet. Og så lenge en konkurranse pågår er det litt tåpelige å si at man er best dersom man har glipptak underveis og ikke ligger øverst på tabellen.

Jeg vet at enhver trønder nå vil vri seg i smerte og forlange meg straffet på verst tenkelige måte. Men det er ingen evig sannhet at RBK er Norges beste. Av og til, ja. Men ikke evig og alltid. Skulle man være så freidig å ta med tilleggskriterier, altså si at for å kalles Norges beste må man prestere på andre områder enn bare tabeller i serier og resultat i cupen så ramler RBK sammen.

  • Hittil i år er RBK-spillere tildelt dobbelt så mange gule kort som Sogndal-spillere
  • I altomfotball.no’s oversikt råeste lag kommer de heller ikke best ut. De som kommer best ut er unevnelige.
  • De har ikke produsert flest mål hittil i år. Og de har ikke den beste målforskjellen.
  • Antallet spillere av lokal produksjon er lavt. Antall egenutviklede enda lavere.
  • osv., osv.

Man er ikke Norges beste lag selv om man endelig klarer å vinne på en bortebane der man ikke har vunnet siden 2009. Selv om vi korrigerer for det ene året der det ikke var kamp om resultat i serien på denne bortebanen. Man er ikke Norges beste lag før man igjen vinner tittelen. Og inntil det skjer må de våge å stille opp til fair kamp om medaljene. Og inntil media klarer å legge vekk sin nesegruse beundring så ser jeg ingen grunn til å lytte for mye til deres utgytelser. Det gjelder også en Jakobsen med jobb i en av TV-kanalene. Og Akergatas klakører.

Det finnes vidunderlige fotballøyeblikk selv lenger ned i slike mesterskapstabeller. Og noen av disse er også foreviget. Som f.eks. dette:

til-runar-espejord-foto-eivind-rinde

Etter min mening kommer Norges beste industriproduserte fiskeboller fra Reinøy Sjømat. Men siden det ikke finnes uavhengige, sammenlignende tester utført av ekspertpanel/forbrukerpanel vil de ikke kunne bruke dette i markedsføring av sine produkter.

Begge bildene benyttet her: Eivind Rinde.

You may also like

Annonseblokkering funnet

Vennligst støtt oss ved å slå av AdBlocker-tillegg i nettleseren din for vårt nettsted.